Prehrana

(Uberimo) ZDRAVLJE u obliku VOĆA

Zdravlje nam je tako blizu. Samo treba ispružiti ruku i ubrati ga!

 

Još od davnina voće je imalo značajnu ulogu u ljudskoj ishrani. Od pamtivijeka ono je osnovni prehrambeni artikl čovjeka. U današnjoj, modernoj ishrani voće i proizvodi od voća preporučuju se ne samo kao desert ili kao međuobrok već čak kao i cijeloviti obrok. Voće je ujedno jedna od najzdravijih namirnica koju možemo jesti.

Važnost voća u prehrani!?

 

Voće ljudskom organizmu odgovara kao izvor energije i tekućine s elektrolitima i mineralima, budući da je većina voćki po sastavu ugljikohidratna s puno vode. Voće je vrlo važan dio prehrane jer daje duži osjećaj sitosti, sadrži malo kalorija, a bogato je vitaminima, mineralima, oligoelementima, esencijalnim masnim kiselinama, biljnim vlaknima i mastima, antioksidantima, eteričnim uljima, enzimima, celulozom…
Dnevno se preporučuje jesti tri do šest porcija voća, ali mnogi ga rijetko ili čak uopće ne uključuju u svoju prehranu. Od ukupne količine voća odabranog za dnevnu potrošnju, važno je da oko 1/3 koristimo u svježem obliku.

“Čudo” od voća

 

Dovoljno voća u prehrani neophodno je za zdravlje. Doručak je idealno vrijeme kada možete svojoj prehrani dodati voće. Jesti voće ujutro na prazan želudac recept je za dobru probavu te izvrstan izbor prirodne detoksikacije.

Prehrana bogata voćem može pomoći u:

  • održavanju krvnog tlaka pod kontrolom
  • postizanju i održavanju poželjne razine kolesterola
  • održavanju arterija fleksibilnim
  • štiti naše kosti
  • održavanju živčanog i probavnog sustava zdravim

Voće povoljno djeluje na organizam u savladavanju mnogih bolesti. Željezo iz voća pomaže protiv anemije, gubitka pamćenja, a osobito se preporučuje ženama u trudnoći. Vitamin C kojem voće obiluje pomaže protiv alergije, anemije, umora, prehlade, bolesti srca i krvnih žila, neplodnosti, impotencije i dijabetesa. Folna kiselina koja je osobito zastupljena u južnom voću efikasna je u borbi protiv raka, depresije, srčanih bolesti, nesanice, osteoporoze i reumatidnog artitisa. Magnezij, vitam E i selen preporučuju se kod anksioznosti, stresa, povišenog krvnog tlaka, kamenca u bubrezima i problema sa prostatom.

I za kraj…

Blagodati voća su brojne. Stoga iskoristimo ovaj dar prirode za zdravlje našeg organizma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)