Kolači sa zdravim brašnom
Prehrana

Obradujte obitelj zdravim kolačima za blagdane

Kako ove godine za blagdane uvesti novu naviku i pripremiti zdrave kolače i slastice? Zašto ne biste iznenadili obitelj i prijatelje novim receptima?

Umjesto bijelog brašna možete koristiti integralne vrste brašna koje će svaku poslasticu pretvoriti u nutritivno vrijedan, niskokaloričan i zdrav obrok.

Za zdravije kolače, pšenično se brašno može zamijeniti primjerice kukuruznim, odnosno kukuruznim integralnim.

Kukuruzno je brašno izrazito bogato vlaknima. Zbog svog blago slatkastog okusa prikladno je za pripremu kolača, a što je finije mljeveno, kraće će biti vrijeme pečenja slastica.

Naša kukuruzna brašna su bez glutena i samim time su odličan dijetetski proizvod za osobe netolerantne glutenu.

Brašno kukuruzno

Pročitaj više

Brašno Organsko integralno kukuruzno

Pročitaj više

Organsko integralno kukuruzno brašno sadrži dugu listu hranjivih tvari. Sadrži 18 aminokiselina i vrijedne minerale, poput magnezija, fosfora, kalija, cinka, bakra, mangana i selena. To je izvor niacina, timusa, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K.

Donosimo i neke odlične recepte:

Pita bez šećera

SASTOJCI: 

  • 15 dag maslaca,
  • 25 dag integralnog brašna,
  • 1 dag stevije u prahu,
  • 10 dag mljevenih lješnjaka,
  • 1 jaje,
  • limunova korica od 1 limuna,
  • 1 dag cimeta u prahu,
  • 0,2 dag sode bikarbone,
  • 5 kapi ekstrakta vanilije,
  • 30 dag džema za dijabetičare.

PRIPREMA: Zamijesite tijesto od maslaca, brašna, stevije, mljevenih lješnjaka i jaja. Razvaljajte ga u kalup za pitu. Pecite 20ak minuta na 180°C i zatim ohladite. Premažite džemom i poslužite. Uživate u finoj slastici.

Drugačiji kuglof

SASTOJCI: 

  • 15 dag integralnog brašna,
  • 10 dag mljevenog rogača,
  • 15 dag sitno sjeckanih badema,
  • 0,3 dag sode bikarbone,
  • 0,5 dag mljevenog cimeta,
  • 300 g cikle,
  • 6 jaja,
  • 6 žlica suncokretova ulja,
  • 10 dag očišćenih datulja,
  • 2 mrkve srednje veličine.

PRIPREMA: Mikserom izmiješajte jaja dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim dodajte ulje, sitno naribanu mrkvu i naribanu ciklu, sitno nasjeckane datulje i badem, a mljeveni rogač, brašno, sodu bikarbonu i cimet zajedno lagano izmiješajte. Izlijte u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof i pecite na 180°C oko 30 minuta. Kad se ohladi, kuglof izvadite iz kalupa i ukrasite rastopljenom crnom čokoladom i bademima.

Kukuruzni kolač s višnjama

SASTOJCI :

  • 1 šalica kukuruznog brašna,
  • ½ šalice kukuruzne krupice,
  • 1 žličica praška za pecivo,
  • ½ žličice sode bikarbone,
  • ½ žličice soli,
  • 3 jaja,
  • 3 žlice sirupa ili meda,
  • 2 žličice ekstrakta vanilije,
  • 2 žlice kokosovog ulja,
  • 1 šalica posnog sira,
  • ½ šalice grčkog jogurta.

Za džem od višanja s chia sjemenkama potrebno Vam je: 1 šalica svježih ili smrznutih višanja , očišćenih, 1 žlica sirupa ili meda ili stevije (po ukusu), 1 žličica ekstrakta vanilije, 2 žlice chia sjemenki (Stavite očišćene višnje u posudu za kuhanje i kuhajte na srednje jakoj vatri odprilike 5 min., miješajte dok višnje potpuno ne omekšaju. Zgnječite višnje viljuškom.

Umiješajte sirup (ili med ili steviju), vaniliju i chia sjemenke. Miješajte dok se smjesa ne zgusne.

Ostavite neka smjesa odstoji na sobnoj temperaturi 5 min.

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Najbolje da protvan obložite papirom za pečenje. U posudi pomiješajte suhe sastojke (kukuruzno brašno, krupicu, prašak za pecivo i sol), a drugu posudu pjenasto razmutite jaja. Umiješajte sirup, vaniliju i kokosovo ulje zatim dodajte suhe sastojke. Izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu zatim dodajte grčki jogurt i posni sir. Lagano smjesu izmiješajte i izlijte u protvan. Povrh kolača stavite džem od višanja. Pecite 30-ak minuta, dok se kolač ne zarumeni. Nakon što je pečenje završeno, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ispekli ste ukusan i zdrav kolač. Dobar tek.

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *