Savrsen obrok
Prehrana

Savršen obrok – Spoj Ugljikohidrata, Proteina i Masti

Svaka uravnotežena i kvalitetna prehrana nužno se treba sastojati od tri elementa: ugljikohidrata, proteina i masti. Sva ta tri elementa prisutna su u gotovo svim namirnicama i svaki od njih ima određenu funkciju. Oni su potrebni i nužni ljudskom tijelu i bez njih tijelo ne može funkcionirati.

Svaka od ta tri elementa koji zajedno čine idealan obrok, imaju i svoju zadaću koji obavljaju. Ugljikohidrati osiguravaju izdržljivost, proteini sudjeluju u izgradnji mišića, a masti daju osjećaj sitosti.

Masti čuvaju naš živčani sustav, griju nas, drže hormone u ravnoteži, čuvaju zglobove, a kožu održavaju gipkom. Najbolji izvor “zdravih” masti je riba, maslinovo ulje i orašasti plodovi.

Ugljikohidrati predstavljaju za naše tijelo izvor energije i gorivo. Stoga se preporučuje da se prije svake veće fizičke aktivnosti konzumira hrana bogata ugljikohidratima. Izvor ugljihidrata čini povrće, voće, žitarice i mahunarke te čokolada (čiju preveliku konzumaciju bi trebalo izbjegavati).

Proteini čine večinu prehrambenih vrijednosti u mliječnim proizvodima, mesu, ribi i jajima. Također, možemo ih naći i u žitaricama, mahunarkama, sjemenkama i sušenom voću. Proteini su nezamjenjivi u našem tijelu budući da sudjeluju u izgradnji i obnovi stanica te mišića.

Iako može varirati od osobe do osobe (ovisno o stupnju fizičke aktivnosti) idealna prehrana trebala bi se sastojati od 55-60% ugljikohidrata, 12-15% proteina i čak do 30% masti.

 

Corn Flakes Proteinski

Pročitaj više

Dobra zobena kaša – šumsko voće

Pročitaj više

Palenta Instant kukuruzna

Pročitaj više

Povezane objave