Izrazito neugodan osjećaj žarenja i boli koja se javlja u srednjem dijelu prsa ili u gornjem srednjem abdomenu, “vatra u prsima”, kiseo ili gorak okus u ždrijelu… neki su od najčešćih i najpoznatijih simptoma kod ljudi koji pate od žgaravice.
Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije žgaravica je jedna od najčešćih tegoba i javlja se u 20-40 posto populacije. Od žgaravice dokazano je češće pate muškarci nego žene, osobe starije od 40 godina, a najučestalija je u dobi od 65 do 75 godina te je poznato da se javlja i kod trudnica tzv. trudnička žgaravica.
Budući da nema status prave bolesti, nazivaju je i modernom napasti te čak tegobom koja se smatra „normalnom“ i na koju su se pojedinci koji pate od nje navikli i svakodnevno žive s njom. No, istina je zapravo potpuno drugačija. Žgaravica je pokazatelj određenog poremećaja, bolesti u probavnom sustavu ili neodgovarajućeg načina odnosno stila života i prehrane. Moderni način prehrane, konzumacija nekvalitetne, masne i začinjene hrane, brzih, rijetkih i obilnih obroka ili čak prvih obilnih obroka na kraju dana nakon posla prije spavanja najčešći su okidači žgaravice. Izazvati ili pogoršati žgaravicu mogu i jutarnja kava, alkohol, kasni noćni posjeti hladnjaku… a ona može trajati u najboljem slučaju nekoliko minuta dok u najgorem, agonija se može razvući i na nekoliko sati.
Problem nastaje zbog povrata želučanog sadržaja u jednjak i iako najčešće nije simptom ozbiljne bolesti, dugoročno ona značajno utječe na psihičko i fizičko zdravlje pojedinaca.
Dobrodošli savjeti! U slučaju žgaravice…
Zlatno pravilo je da ne jedete barem dva sata prije odlaska u krevet budući da ležanje zbog gravitacije može samo pogoršati stvar jer time omogućavate kiselini da se vrati u jednjak.
Izbacite iz jelovnika hranu koja uzrokuje pojavu žgaravice. Izbjegavajte ljute i jake žačine, masnu i prženu hranu, alcohol te gazirana pića. Smanjite konzumaciju kave i jakih čajeva.
Uzimajte više manjih obroka tijekom dana, a nakon večere pokušajte bar malo prošetati. Jedite polagano i temeljito prožvačite hranu.
Pobrinite se da dodatno ne opterećujete pritisak na želudac noseći usku i tijesnu odjeću.
Nadraženi želudac voli hranu bogatu prehrambenim vlaknima poput zobenih pahuljica. Započnite dan zdjelicom (Dobre) zobene kaše koja će vam dati energiju za dan i ugasiti svaku eventualnu bol.