Prehrana

DOBRE vs LOŠE (TRANS) MASTI

Kako su masti neizostavan dio pravilne prehrane te ujedno i čuvari zdravlja, postavlja se pitanje koje su masti “dobre“, a koje “loše”? Masti nipošto ne bi trebalo isključivati iz svakodnevnog jelovnika već bi ih trebalo naučiti razlikovati.

Kako prepoznati “dobre“ od “loših“ masti odnosno koja je razlika između dobrih nezasićenih masnih kiselina i zasićenih ili trans-masnih kiselina?

Masti čine kombinaciju zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Loše masti sastoje se pretežno od zasićenih ili trans-masnih kiselina. Dok se s druge strane dobre masti sastoje od nezasićenih masnih kiselina i dijele se na jednostruko (mono) ili višestruko (poli) nezasićene. Masti koje su na sobnoj temperature u krutom stanju su zasićene, dok masti koje su na sobnoj temperature u tekućem stanju su nezasićene npr. maslinovo, laneno ulje…

Izvori “dobrih” i “loših” masti!?

Zasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla (meso, jajima i mliječnim proizvodima) te u nekim biljnim proizvodima kao štu su npr. kokos i kikiriki. Najveći i najčešći izvori trans-masnih kiselina čine biljna ulja koja imaju široku primjenu u industriji brze hrane, u pripremi polugotovih jela, pržene hrane i pekarskih proizvoda. U velikim količinama nalaze se u prženim krumpirićima (pomfrit), čipsu, imitacijama sira te margarinu. Izvori nezasićenih masnih kiselina su razne ribe (tuna, losos, sardine…), ulja (maslinovo, laneno, soja…) te orašasti plodovi (orah, pistacija, lješnjak…) te avokado.

Utjecaj trans-masnih kiselina na ljudsko zdravlje?

Ove masti pokazale su se izuzetno štetnima po ljudsko zdravlje. Nipošto im se ne može pripisati blagotvorno djelovanje na zdravlje za razliku od “dobrih“ nezasićenih masnih kiselina. Trans-masne kiseline podižu razinu kolesterola, izuzetno su opasne za srce i krvne žile, dok dobre masti čine upravo suprotno, spuštajući razinu lošeg kolesterola, poboljšavaju krvožilni sustav, utječu na zdrav rad mozga, kosu čine sjajnijom, a kožu mlađom.

(Zdravi) keksi kao idealan i ukusan međuobrok bez trans-masnih kiselina!

Kako biste tijelu pružili zdrav međuobrok bez štetnih sastojaka poput trans-masnih kiselina posegnite za Zdravim keksima te počastite Vaše okusne pupoljke raznim bogatim okusima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)