Zob (lat. Avena Sativa) iako je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih žitarica na svijetu, od svih žitarica koje ljudi danas koriste u svojoj prehrani, zob je bila zadnja koju su kao prehrambenu namirnicu počeli aktivno uzgajati. Drevni Rimljani, a s njima i Grci uzgajali su zob samo kao hranu za stoku.
Zob, danas omiljena žitarica, prava je riznica korisnih tvari. Iako do nedavno nije imala veliku prehrambenu ulogu danas je zob visoko na listi nutritivnih blaga.
Od davnina su poznata ljekovita svojstva zobi, a niz suvremenih stručnih istraživanja potvrdio je njezine nutritivne vrijednosti. Zob je visokokalorična namirnica koja u 100 grama sadrži 389 kcal sa 7 g masti, 66 g ugljikohidrata te 17 g proteina. Zob obiluje mineralima poput fosfora, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka, bakra i mangana.
Od vitamina sadrži vitamine B kompleksa: tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i folnu kiselinu. Zob je izvor brojnih antioksidansa od kojih su najvažniji vitamin E, fitinska kiselina i fenolni spojevi.
Ostale dobrobiti zobi:
- idealna namirnica za regulaciju tjelesne težine
- pomaže u borbi protiv dijabetesa
- smanjuje kolesterol i čuva zdravlje krvnih žila
- daruje energiju, vitalnost I izdržljivost
- štiti zdravlje probavnog sustava
- jača imunitet
- djeluje umirujuće
- jača živčani sustav
- pomaže protiv PMS-a
- jača libido
- smanjuje rizik od raka dojke
- pomaže u prevenciji astme
ZOB – prava doza energije za punjenje baterija na početku dana!
Započnimo idealan dan (DOBROM) ZOBENOM KAŠOM!
Zrna zobi, spravljena kao kaša za doručak, sadržavaju većinu svih korisnih elemenata te je stoga zobena kaša kao takva idealna kao izvor energije za cijeli dan. Zobena kaša čini savršeno uravnotežen obrok.
Upravo svakodnevna i redovita konzumacija zobene kaše smanjit će osjetljivost organizma na inzulin. Zob sadrži vlakna beta glukan koja snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi. Veliki dio topivih i netopivih vlakana blagotvorno djeluju na metabolizam te tako pomažu u uspješnoj regulaciji apetita. Redovitom konzumacijom zobenih mekinja za doručak postići će se njihov najbolji učinak na zdravlje organizma.
Želimo vam dobar tek!
Zdjelica zobene kaše mnogima je omiljen doručak, a blagotvoran je za zdravlje na više načina.