Prehrana

M… kao Mamurluk

Svi smo nedvojbeno upoznali neumornog pratioca fešta, veselica, proslava. Poznajemo ga pod imenom mamurluk, sa velikim početnim slovom M. Kad ga jednog probate, nećete ga više poželjeti! Prikrade se najčešće ujutro i sjedne svom svojom težinom na glavu dok istovremeno pritišće želudac. Simptomi su veoma prepoznatljivi pa se i dijagnoza donosi veoma brzo. Glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, osjetljivost na zvukove i svjetlost, slabost u mišićima…
Krivac za mamurluk je definitivno alkohol koji sprječava lučenje antidiuretskog hormona koji sprječava apsorpciju vodu, a zajedno s njom iz tijela odlaze i elektroliti poput natrija i kalija. Sve to zajedno uzrokuje simptome mamurluka.

Kako spriječiti mamurluk?

Konzumirajte pića koja ne sadrže mentanol uz etanol (npr. džin i votka)
umjesto gazirane, ukoliko razjeđujete alkohol, posegnite rađe za običnom vodom budući da gazirana pića zbog mjehurića brže ulaze u krvotok
važno pravilo je NE piti na prazan želudac budući da hrana usporava apsorpciju alkohola

Što kad je šteta već učinjena?

Posegnite za LV-HepatoProtectom koji između ostalog regenerira tkivo jetre omogućujući njen brži oporavak (zaštitno-hepatoprotektivno djelovanje na jetru kao antioksidans).

Kako preživjeti „day after“ ?

Savjet koji vam možemo dati je pokušati ujutro pojesti lagani obrok, piti velike količine vode, otuširati se ili prošetati na svježem zraku te prespavati dobar dio idućeg dana. Dobra vijest je da će većina simptoma nestati nakon 24 sata.

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)