Zdravlje

DRUGA, ALI NE TAKO “SJAJNA” STRANA BLAGDANSKE MEDALJE

Najljepše je doba godine. Veselimo se druženju s obitelji i prijateljima, ukrašavamo svoje domove, pripremamo se za vrijeme Došašća, pečemo božićne kolače, smišljamo što ćemo kome pokloniti…

To je ona divna, sjajna, pomalo bajkovita, mogli bismo čak reći i idilična strana blagdana. No, kao i u svemu, nažalost postoji i ona druga.

Vrlo lako se te ugodne misli mogu pretvoriti u pritisak. Zadavanje nerealnih ciljeva koje moramo ispuniti inače Božić neće biti savršen, bojazan kako ništa nećemo stići ili kako ćemo još više produbiti i ovako već velik minus na tekućim računima…
Sve to uzrokuje u nama stres.

Sve češće postavlja se pitanje jesu li božićni blagdani mogući bez stresa ili je on postao sastavni dio njih poput francuske salate na bogatom blagdanskom stolu ili blještećih lampica na božićnim drvcima?

Svi se slažemo sa činjenicom da bi stres tijekom blagdana trebao predstavljati iznimku, a ne pravilo. No, brojna istraživanja pokazala su zapravo potpuno drugačije rezultate i to ne tako sjajne i blještave. Sve više ljudi muči se s tim blagdanom i ne isčekuju ga s veseljem. Iako bi blagdani trebali biti mirno vrijeme provedeno u krugu obitelji bez stresa i nervoze, oni postaju ispunjeni upravo tim negativnim emocijama.

Možemo slobodno reći da je istinski smisao Božića počeo sve više blijediti. Vratimo se malo u prošlost i naučimo iz nje. Moderan stil današnjeg života kao i nove životne vrijednosti istisnuli su tradicionalni hrvatski stil proslave Božića te natjerali mnoge, divne običaje njegovane generacijama da naprosto izumru.

Mir, radost i veselje lagano prestaju biti u suštini bit Božića i zamjenjuju ga kupovna groznica, žurba oko priprema za sam blagdan te pretrpan blagdanski stol. Sve to pa i više razlozi su zbog kojih se ovi dani mogu pretvoriti u istinsko mučenje i težak osjećaj iscrpljenosti.

No, ipak, uz mudru organizaciju vremena, umjerenost u jelu i piću te jačanje svijesti o istinskim vrijednostima ovoga blagdana postoji nada da spasimo Božić i provedemo ga u miru, ispunjenog srećom i zadovoljstvom.

  • Provedite kvalitetno vrijeme s obitelji i prijateljima jer oni su ključ sreće i zadovoljstva.
  • Kako u hrani tako budite umjereni i u božićnim darovima. Davanje i primanje poklona oslobađaju u nama hormone sreće i zadovoljstva (dopamin) te ljubavi (oksitocin). No, zapamtite, sa većim i skupljim poklonom ne oslobađa se više hormona i istinska sreća nije veća, stoga darujte u skladu s vašim mogućnostima i od srca. Iskoristite ovo vrijeme za poboljšanje kako vlastitog zdravlja tako i zdravlja svojim najmilijih i najdražih. Primajte i dijelite ovih blagdana sreću i ljubav.
  • Iskoristite ove dane u kojima se ne radi za odmor. Dobro se naspavajte i dopustite svom tijelu da odmori i napuni baterije.
  • Pokušajte promijeniti već uobičajene prehrambene navike i krenite u nadolazeću Novu godinu sa zdravim izborom namirnica na blagdanskim stolovima. Umjesto teških i masnih jela te raskošnih blagdanskih kolača prepunih štetnih i nezdravih sastojaka, ove godine odlučite se za lagane i zdrave obroke. Nakon blagdana nećete osjećati umor, težinu i bezvoljnost, već ćete se osjećati lagano, odmorno te prepuno energije.

Želimo Vam svima sretan i blagoslovljen Božić uz tradicionalnu hrvatsku čestitku:

Dobro Vam došao Badnji dan i porođenje Isusovo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)