Prehrana

(IN)TOLERANCIJA NA HRANU

Manjak energije, umor, depresija, česte glavobolje, grčevi u trbuhu, probavne smetnje, pretilost, upale sinusa, razni kožni osipi… najčešći su simptomi bolesti koja još uvijek nije dovoljno razjašnjena i poznata u našem društvu.

Pojedinci koje muče navedeni simpotomi u većini slučajeva niti ne pomišljaju da boluju od nje, već uzrok pronalaze u objašnjenjima sveopće iscrpljenosti ili stresa na poslu.

No, u većini slučajeva uzrok ovim simptomima koje osjećamo je hrana koju jedemo odnosno intolerancija na nju.

Intolerancija na hranu najčešće je zakašnjeLa reakcija organizma na određenu namirnicu, a događa se na taj način kada tijelo određene namirnice iako je riječ možda i o sasvim zdravim namirnicima poput voća ili povrća, tijelo prepoznaje kao „štetne“. Simptomi počinju otprilike od pola sata do sat vremena nakon konzumiranja hrane koju tijelo doživljava kao štetnu, a simptomi se mogu pojaviti čak i nakon 48 sati.

Intolerancija na hranu utječe na kvalitetu života, a simptomi se mogu javiti kod bilo koje dobne skupine, a zanimljivo je da češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Okidač za pojavu može biti preboljena virusna infekcija, bolest, način prehrane i životne navike te genetska predispozicija.

Zbog individualnih i specifičnih okidača za svakog pojedinca, interpretacija testa intolerancije na hranu je individualna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)